Gitaar

Uit gitaar
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 2 feb 2021 om 00:18
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De ene gitaar is de andere niet...

En dat is zacht uitgedrukt.

Klassieke/Spaanse gitaar

Eerste vraag is eigenlijk akoestisch of elektrisch. Voor vingerzetting en akkoorden is dat niet zo van belang, maar spelen en aanschaf van een elektrische gitaar is (o.a. vanwege de benodigde versterkerapparatuur) een verhaal apart, dat hier verder buiten beschouwing blijft.

Als je gitaar wilt gaan spelen en je hebt nog geen gitaar dan zul je er een moeten aanschaffen. De meeste gitaren leiden een tamelijk eenzaam bestaan in een hoes op zolder of aan een roestige spijker; een tweedehands gitaar hoeft niet veel te kosten; voor 20 tot 50 euro kun je een heel eind komen.

Spaans of western is dan de belangrijke vraag. Een klassieke (Spaanse) gitaar heeft nylonsnaren en een relatief brede hals. Een western (steelstring, country) gitaar heeft stalen snaren en een wat smallere hals. Als je net begint met gitaar spelen zul je merken dat die stalen snaren nogal zeer kunnen doen aan je vingertoppen. Dat gaat (betrekkelijk snel) over als je veel speelt. Een westerngitaar is meestal wat duurder in aanschaf.

Waar moet je op letten bij een tweedehands gitaar?

  • is de afstand tussen de snaar en de fretten dicht bij het klankgat niet te groot (minder dan 5mm)
  • is de hals recht (niet getordeerd)?
  • zit het bovenblad goed vast; geen openstaande naden? Koop alleen als het instrument heel goedkoop is, of als je zelf er aan wilt knutselen
  • krassen zijn niet erg, maar drukken de prijs wel.
  • bij een veelgebruikte gitaar kan het bovenblad (sterk) beschadigd zijn door het spelen (een slagplaat kan dat voorkomen). Op zich geen drama, maar drukt de prijs wel
  • snaren... Een tweedehands gitaar is veelal al een hele tijd buiten gebruik en zal eigenlijk altijd van nieuwe snaren moeten worden voorzien.