Gitaar

Uit gitaar
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klassieke/Spaanse gitaar
Western gitaar

De ene gitaar is de andere niet...

En dat is zacht uitgedrukt.

Elektriek?

Eerste vraag is eigenlijk akoestisch of elektrisch. Voor vingerzetting en akkoorden is dat niet zo van belang, maar spelen en aanschaf van een elektrische gitaar is (o.a. vanwege de benodigde versterkerapparatuur) een verhaal apart, dat hier verder buiten beschouwing blijft.

Spaans of Western

Spaans of western is daarna de vraag.

Een klassieke (Spaanse) gitaar heeft nylonsnaren en een relatief brede hals. Een western (steelstring, country) gitaar heeft stalen snaren die met een pin vastgezet worden en een wat smallere hals. Meestal heeft een western-gitaar (countrygitaar) een wat grotere klankkast, soms voorzien van een uitsparing om nog makkelijk hoger op de hals te kunnen spelen. Als je net begint met gitaar spelen zul je merken dat die stalen snaren nogal zeer kunnen doen aan je vingertoppen. Dat gaat (betrekkelijk snel) over als je veel speelt. Een westerngitaar is meestal wat duurder in aanschaf.

Tweedehands...

Als je gitaar wilt gaan spelen en je hebt nog geen gitaar dan zul je er een moeten aanschaffen. Veel tweedehands gitaren hebben een tamelijk eenzaam bestaan achter de rug in een hoes op zolder of aan een roestige spijker; een tweedehands Spaanse gitaar hoeft niet zo veel te kosten; voor 20 tot 50 euro kun je een heel eind komen.

Waar moet je op letten bij een tweedehands gitaar?

  • is de afstand tussen de snaar en de fretten dicht bij het klankgat niet te groot (minder dan 5mm)
  • is de hals recht (niet getordeerd)?
  • zit het bovenblad goed vast; geen openstaande naden? Koop alleen als het instrument heel goedkoop is, of als je zelf er aan wilt knutselen
  • krassen zijn niet erg, maar drukken de prijs wel.
  • bij een veelgebruikte gitaar kan het bovenblad (sterk) beschadigd zijn door het spelen (een slagplaat kan dat voorkomen). Op zich geen drama, maar drukt de prijs wel
  • functioneren alle zes de stemknoppen nog naar behoren?
  • snaren...
    Een tweedehands gitaar is veelal al een hele tijd buiten gebruik en zal eigenlijk altijd van nieuwe snaren moeten worden voorzien.