Dominant-septiem: verschil tussen versies

Uit gitaar
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Septiemakkoorden''' zijn een beetje bijzonder. Anders dan de gewone majeur- en mineurakkoorden hebben ze een richting; ze willen ergens naartoe. Waar naar toe dan? ...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Septiemakkoorden''' zijn een beetje bijzonder. Anders dan de gewone majeur- en mineurakkoorden hebben ze een richting; ze willen ergens naartoe. Waar naar toe dan?  
{{nav}}
'''Septiemakkoorden''' zijn een beetje bijzonder. Anders dan de gewone [[majeur]]- en [[mineur]]akkoorden hebben ze een richting; ze willen ergens naartoe. Waar naar toe dan?  
 
De spanning van het septiem moet eruit. Neem bijvoorbeeld het [[E7-akkoord]]. Het septiem hierin (de extra D) geeft spanning. Die spanning verdwijnt als er een [[A-akkoord]] achteraan komt. Het E7-akkoord wordt daarom wel de dominant van het A-akkoord genoemd.


De spanning van het septiem moet eruit. Neem bijvoorbeeld het [[E7-akkoord|E7]]. Het septiem hierin (de extra D) geeft spanning. Die spanning verdwijnt als er een [[A-akkoord]] achteraan komt.
Als je vervolgens aan dat A-akkoord ook weer een septiem toevoegt krijg je weer een akkoord met spanning: het [[A7-akkoord]], dat oplost naar het [[D-akkoord]].
Als je vervolgens aan dat A-akkoord ook weer een septiem toevoegt krijg je weer een akkoord met spanning: het [[A7-akkoord]], dat oplost naar het [[D-akkoord]].
Zo kun je almaar doorgaan:
Zo kun je almaar doorgaan:


... [[B7-akkoord]] -> [[E7-akkoord]] -> [[A7-akkoord]] -> [[D7-akkoord]] -> [[G7-akkoord]] -> [[C7-akkoord]] ...
... [[B7-akkoord|B7]] -> [[E7-akkoord|E7]] -> [[A7-akkoord|A7]] -> [[D7-akkoord|D7]] -> [[G7-akkoord|G7]] -> [[C7-akkoord|C7]] ...
 
[[Categorie:Theorie]]

Huidige versie van 9 jan 2021 om 23:55

Septiemakkoorden zijn een beetje bijzonder. Anders dan de gewone majeur- en mineurakkoorden hebben ze een richting; ze willen ergens naartoe. Waar naar toe dan?

De spanning van het septiem moet eruit. Neem bijvoorbeeld het E7-akkoord. Het septiem hierin (de extra D) geeft spanning. Die spanning verdwijnt als er een A-akkoord achteraan komt. Het E7-akkoord wordt daarom wel de dominant van het A-akkoord genoemd.

Als je vervolgens aan dat A-akkoord ook weer een septiem toevoegt krijg je weer een akkoord met spanning: het A7-akkoord, dat oplost naar het D-akkoord. Zo kun je almaar doorgaan:

... B7 -> E7 -> A7 -> D7 -> G7 -> C7 ...