Snaren
Je gitaar heeft vroeg of laat nieuwe snaren nodig. Na verloop van tijd worden de omwonden snaren (E A en D) vies, slijten ter plekke van de fretten en kunnen gaan roesten. Snaren die niet meer homogeen zijn (niet overal even dik en soepel) worden in zichzelf vals. Zo'n valse snaar laat zich niet meer goed stemmen; Als de open snaren goed gestemd zijn, dan blijkt bij spelen alles toch niet meer te kloppen.
Snaren kunnen ook gewoon knappen. Meestal gebeurt dat als je na een tijd niet gespeeld te hebben ineens fanatiek aan de gang gaat. De snaar die dan knapt is vrijwel altijd de D-snaar; zorg dus dat je er daar altijd minstens eentje van paraat hebt.
soorten snaren
De spaanse gitaar gebruikt in de regel nylon snaren. De drie hoogste snaren G, B en E zijn van massief nylon, terwijl de laatste drie (E A D) omwonden zijn. Snaren zijn verkrijgbaar voor verschillende spanning:
- high tension - kost wat meer kracht in de vingers om de snaar goed in te drukken. Veel eelt "nodig", snaar klettert niet tegen andere fretten
- medium tension
- low tension - spelen makkelijker, maar gaan ook makkelijker "kletteren"; goed om mee te beginnen, weinig eelt nodig.
Zie http://www.classicalguitarbuilder.com/march_news/October_Newsletter.html
Setjes snaren
Gitaarsnaren kun je zowel per set als los kopen. Als je (eens in de zoveel tijd) je snaren allemaal vervangt omdat de gitaar dan weer wat helderder klinkt is het handig om de snaren (vooral de hoogste drie) aanvankelijk een toon hoger te zetten; nieuwe snaren rekken nogal veel, en anders blijf je stemmen. Een uurtje later zijn de snaren zover opgerekt dat ze behoorlijk op toon blijven. Zorg dat je in ieder geval een reserve D-snaar hebt -- die knapt het eerst...
Snaar opzetten
Zorg ervoor dat een snaar altijd van bovenaf om de stemknop loopt; het is bijzonder onpraktisch om daar niet de standaard voor aan te houden.